Verkiezingen 2019: Talpe opnieuw volksvertegenwoordiger

Op 26 mei trokken we met z’n allen naar de stembus voor de verkiezingen. Met een mooi persoonlijk resultaat van 15 133 voorkeursstemmen werd de Ieperse burgemeester Emmily Talpe verkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger. Emmily Talpe: “Ik wil de West-Vlamingen uitdrukkelijk bedanken voor de steun en het vertrouwen. Ik heb alvast veel goesting om onze regio, onze provincie de volgende jaren te verdedigen in Brussel.” Ook Ann-Sophie Himpe, voorzitter van de gemeenteraad in Ieper en 4de opvolger op de federale lijst, behaalde met 4213 stemmen een sterk resultaat. 

Terwijl Open Vld in quasi alle West-Vlaamse gemeenten haar status quo behoudt of lichtjes wijzigt, boekte de partij in kanton Ieper een opvallende winst bij deze verkiezingen. Met een toename van 5,3% voor het Vlaams parlement is kanton Ieper zelfs de sterkst stijgende kanton voor Open Vld in West-Vlaanderen. In Ieper groeit de partij met 6,8% tot een aandeel van 19, 3%. Dat is de op een na beste score voor de Vlaamse Open Vld-lijst in onze provincie (na Hooglede, waar Open Vld 22,2% haalt). Dat de Ieperse burgemeester op twee stond voor die lijst, zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Dat blijkt ook uit de meer dan 3400 voorkeurstemmen van Talpe in Ieper. “Het sterkt mij dat we in mijn  thuisstad Ieper met Open Vld terug sterk scoren én dat we toch wat tegenwind hebben kunnen geven aan de Vlaams Belang-tsunami die over Vlaanderen rolde”, aldus Talpe.

Vlaams Belang

Net als in de rest van Vlaanderen heeft ook Vlaams Belang het in de Westhoek goed gedaan.  “En dat terwijl wij ons hier toch net wat verder van de grote steden en bijhorende migratieproblematiek bevinden”, merkt Talpe op. “Het is aan ons politici om lessen te trekken uit dit signaal van de kiezer.”

Combinatie met burgemeesterschap

Talpe zal haar zitje in het Vlaams parlement combineren met het burgemeesterschap van Ieper. “Die combinatie is een meerwaarde, beide functies versterken elkaar. Als burgemeester ben ik een aanspreekpunt voor mijn inwoners. Het is een troef om die dagdagelijkse realiteit uit je eigen stad te kunnen aankaarten in het Vlaams parlement. Anderzijds komen in Brussel ook tal van thema’s aan bod die voor Ieper cruciaal zijn, zoals toerisme, mobiliteit of ruimtelijke ordening. De Ieperlingen kunnen rekenen op mijn volle inzet voor Ieper én onze regio!”

Van 2014 tot en met 2018 zetelde Talpe al in het Vlaams parlement als opvolgster van Bart Tommelein, die eerst federaal staatssecretaris en nadien Vlaams minister werd.

Klik hier om alle verkiezingsresultaten te bekijken.