Slimme steden maken gebruik van moderne technologie. Stad Ieper heeft duidelijk de digitale boot gemist, en heeft nood aan een grote sprong voorwaarts. Zo kan het zorgen voor een meer klantvriendelijke dienstverlening, meer efficiëntie met minder centen, meer duurzaamheid, meer veiligheid en zelfs minder files.
Open Ieper lanceerde bijna drie jaar geleden al het voorstel om Ieper te voorzien van een volledig uitgerold wifi-netwerk. De huidige hotspots bevinden zich binnen in gebouwen of worden aangeboden door de lokale handel. In de winkelstraten, op de markten of pleinen heb je een data-abonnement nodig. In bijvoorbeeld Kortrijk en Oostende is een groot deel van de stad al voorzien van gratis wifi .
De website werd eindelijk in een nieuw kleedje gestoken, maar een echt digitaal pareltje kun je het niet noemen. Er is geen digitaal platform, de zoekfunctie laat te wensen, de actualisatie aan nieuwe wetgeving gebeurt laattijdig.
Een slimme stad heeft een stadsapp om de communicatie met de burger een pak sneller en efficiënter te laten verlopen. Inwoners kunnen rechtstreeks en snel vragen stellen aan de stadsdiensten, meldingen doen van zwerfvuil of een put in de weg. Ook het stadsbestuur kan via de app informatie verspreiden en er kan worden samengewerkt met lokale handelaars en verengingen.