Open Ieper, sp.a en N-VA slaan de handen in elkaar

Vanaf 2019 krijgt Ieper met Emmily Talpe haar eerste vrouwelijke burgemeester ooit. Open Ieper, sp.a en N-VA worden samen de nieuwe bestuursploeg in Ieper. Emmily Talpe: “De Ieperlingen hebben gisteren duidelijk voor verandering gestemd. De coalitie weerspiegelt die keuze. We gaan voor een nieuwe aanpak die Ieper op gang trekt en de uitdagingen trotseert.”

Met een stijging van meer dan 11% is Open Ieper de grote overwinnaar van de verkiezingen in Ieper. De partij gaat van 4 naar 9 zetels. Sp.a behoudt haar 5 zetels en N-VA, dat voor het eerst zonder kartel met CD&V naar de kiezer trok, haalde 3 zetels binnen. Na constructieve onderhandelingen slaagden de drie partijen er zondagavond in een coalitie te vormen. Voor het eerst in meer dan honderd jaar wordt CD&V naar de oppositiebanken verwezen.

Emmily Talpe behaalde met 3902 stemmen het grootste aantal voorkeursstemmen van de stad en wordt burgemeester. Open Ieper zal daarnaast ook twee schepenen leveren. Sp.a krijgt drie schepenen en N-VA behoudt haar twee schepenmandaten. Wie precies schepen zal worden, beslist de nieuwe coalitie later. Er wordt eerst gewerkt aan de inhoud en daar hebben de coalitiepartners vandaag al overleg over gepland.

Emmily Talpe: “Het waren enorm spannende verkiezingen. Ik ben trots dat ons positief verhaal zo massaal gesteund werd. De Ieperlingen kunnen erop rekenen dat ik me de komende jaren voor de volle 100% – zeg maar 200% – zal inzetten als burgemeester van onze prachtige stad. Ik heb de voorbije 12 jaar met zowel Philip als Eva in de gemeenteraad samengewerkt. Twee sterke en bekwame personen waar ik nu met alle vertrouwen mee in zee ga.”

Ook sp.a-lijsttrekker Phillip Bolle is bijzonder tevreden met de nieuwe coalitie. “Met sp.a hadden we de ambitie om mee te besturen én vernieuwing te brengen, en dat kunnen we nu ook doen. We willen inhoudelijk een sterk verhaal schrijven.”

Huidige meerderheidspartij N-VA kan nu ook de komende zes jaar mee besturen. “Het was de juiste keuze om het kartel open te breken. De kiezer heeft de kaarten geschud en een krachtig signaal voor verandering gegeven. We zijn opgetogen dat we hier met N-VA kunnen aan meewerken. We voelen dat in deze ploeg de neuzen in dezelfde richting staan”, aldus kopvrouw Eva Ryde.