Omgeving De Leet nieuwe blikvanger in centrum!

Het was deze zomer aangenaam vertoeven op de De Leet! De verfrissende fonteinen op het Vandenpeereboomplein en de groene oase bij het Astridpark, met een nieuw inclusief speelplein, zijn troeven vlakbij onze Grote Markt.

Wie even in zijn geheugen graaft, herinnert zich vast nog hoe de omgeving rond De Leet er vroeger uitzag. Zo’n drie jaar na de start van de werken is de opwaardering duidelijk merkbaar. Het ontwerp plaatst de kathedraal en de Lakenhallen als het ware op een sokkel. Het zicht op deze prachtige monumenten zal nóg indrukwekkender zijn eens ook het Sint-Maartensplein en de restauratie van de Lakenhallen zijn afgewerkt.

Bereikbaarheid

Het ontwerp van het Vandenpeereboomplein en het Sint-Maartensplein volgt een duidelijke visie. Omwille van de bereikbaarheid van handelaars, horeca en bewoners blijven er voldoende parkeerplaatsen, zowel shop&go als kortparkeren. “Ons centrum houden we bereikbaar voor iedereen, ook voor wie minder mobiel is of even wat minder tijd heeft. Tegelijk is er nu veel meer ruimte voor fietsers, voetgangers en terrasjes. De bewegende fonteinen zorgen voor een aangename dynamiek op het plein. Met het oog op evenementen zijn er zo weinig mogelijk vaste obstakels”, aldus burgemeester Emmily Talpe. De parkeerplaatsen zijn verdampbaar en kunnen dus nog geschrapt worden. “We blijven voorstander van een ondergrondse parking in ons centrum en gaan dat ook verder onderzoeken, bijvoorbeeld onder de Grote Markt. Zo behouden we én de bereikbaarheid én kunnen we bovengronds nog meer autovrije ruimte en groen creëren.”

Groen

Tegelijk komt het Astridpark nu beter tot zijn richt als een frisse en groene long in het hart van onze stad. Het nieuwe speelpleintje werd gekozen met inspraak van kinderen uit de buurt en scholen. “Er was ook bijzondere aandacht voor inclusiviteit en toegankelijkheid voor onder meer kinderen in een rolstoel. Dat verhaal wordt nu ook actief meegenomen bij nieuwe speelpleintjes”, geeft Talpe nog mee.