Straatverlichting

Veilige straten zijn een basistaak van de lokale overheid. Dat betekent ook voldoende straatverlichting én goed onderhouden voetpaden. Daar betalen we allemaal belastingen voor.

Toch werd in 2014 de openbare straatverlichting pardoes ‘s nachts volledig uitgeschakeld in de zijstraten van het centrum en in vele wijken. Dit zorgde voor heel wat onrust, een verhoogd gevoel van onveiligheid en verschillende valpartijen. Wandelen of fietsen in het pikkedonker is gevaarlijk, en al zeker als de staat van het voet-of fietspad te wensen overlaat. Het ‘doofplan’ werd onder herhaalde druk bijgestuurd wat de uren betreft en ook in het weekend zijn de lichten terug aan. Maar dat blijft onvoldoende. Waar mensen wonen moet er licht zijn.

verlichting Ieper

Dimbare Led-verlichting

De oplossing is er, een volledige omschakeling naar dimbare ledverlichting. Zo besparen we op energiekost en behouden we de zichtbaarheid voor de Ieperling, overal, 24 op 24, 7 op 7.

Uit diverse studies blijkt dat de investeringskost zichzelf snel terug verdient, voor oude lantaarns zelfs op amper enkele jaren tijd. In afwachting van een volledige vervanging laten we lichten ’s nachts opnieuw branden.

camerabewaking

Camerabewaking

Veiligheid vraagt ook gerichte camerabewaking. Er wordt volop geïnvesteerd in camera’s in het stadscentrum maar het gevaar dreigt dat dieven, om deze camera’s te ontlopen, in de deelgemeenten hun slag proberen te slaan. Camera’s aan de invalswegen kunnen dit terugdringen.