Open Ieper klaar voor gemeenteraadsverkiezingen 2018

Open Ieper presenteerde op 30 juni de Open Ieper lijst met alle 31 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Op de lijst Open Ieper zijn 17 nieuwkomers terug te vinden. Lijsttrekker Emmily Talpe: “Onze Open Ieper lijst is een evenwichtige mix van kandidaten uit het centrum en de deelgemeenten, jong en oud, werknemer, zelfstandig, student en gepensioneerd. Allen met een hart voor Ieper !”

Emmily Talpe

Eerder al werd bekendgemaakt dat Vlaams parlementslid Emmily Talpe (42) de Open Ieper-lijst zal trekken en een gooi doet naar de burgemeesterssjerp. “De kans op een vrouwelijke burgemeester werkt blijkbaar inspirerend, want heel veel vrouwen contacteerden me spontaan om de stap naar de politiek te zetten.”

Top 10 kandidaten

Naast Emmily Talpe vervolledigen bankdirecteur Patrick Benoot (2) en notaris Ann-Sophie Himpe (3), beide gemeenteraadsleden, de top 3. Ook OCMW-mandatarissen Thijs Descamps (4) en Isabelle Duquesne (6) stellen zich opnieuw kandidaat. Nieuw bij de eerste 10 zijn Diego Desmadryl uit Vlamertinge (5), Edouard Wallays (7), Joke Michiel (8), Danny Metsu (9) en Sarah Bouton (10). Huidig gemeenteraadslid Marc Clabau is lijstduwer.

Jonge kandidaten

Met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar gaat Open Ieper ook voluit voor verjonging. Zo is de jongste kandidaat op de lijst de 19-jarige Henri Masquelin. Henri beëindigde net zijn middelbare studies en is ook actief lid van de scouts in Ieper. Ook leerkracht Sara Descamps, Yaron Dassonneville, Rani Devos en Astrid Depuydt zijn jonger dan 26 jaar. “We hebben nood aan een beleid dat Ieper aantrekkelijker maakt voor jongeren en jonge gezinnen om in Ieper op te groeien, te wonen, te werken, te ondernemen en te ontspannen”, vult Emmily Talpe aan.

De oudste kandidaat is de 74-jarige Roger Joye uit Hollebeke. Roger is gepokt en gemazeld in het horecaleven: hij baatte 24 jaar lang Restaurant De Palingbeek uit en is reeds 40 jaar bestuurslid van Horeca Ieper. Emmily Talpe: “Maar liefst 7 van onze kandidaten zijn actief of actief geweest in de horeca en ijveren voor een dynamische winkel en horeca-stad, terrasjes het hele jaar rond maken daar uiteraard deel van uit.” Verder staan ook Open Ieper-voorzitter Pepijn Decoene, kapster Deborah Neirynck, bankmedewerker Michel Werbrouck en salesverantwoordelijke bij Lebeau-Courally Marlies Dedecker op de lijst. Met Maja Konopka en Dorothée Leterme worden ook Ieperlingen die respectievelijk een Poolse of Franstalige achtergrond hebben vertegenwoordigd.

Deelgemeenten

Van de volledige Open Ieper lijst heeft de helft een link met onze deelgemeenten. Dat zijn onder meer nog Geert Depuydt uit Voormezele en al jaren actief bestuurslid van Open Ieper, John Mollez en Michelle Vanhove uit Dikkebus, Gaetan Dumoulin uit Elverdinge, Anneke Vanhee, Bernard Dumolein en Antoinette Verfaillie-Leroy uit Zillebeke en Guido Allossery uit Vlamertinge.

Mobiliteit

Voor Open Ieper wordt mobiliteit alvast een belangrijk thema voor de verkiezingen. “Wij verzetten ons tegen de plannen van het huidige stadsbestuur om meer dan 70 parkeerplaatsen in de binnenstad te schrappen zonder degelijk alternatief. Ieper moet bereikbaar blijven, dat is essentieel voor onze lokale handelaars maar ook voor bewoners, bezoekers en zeker voor wie minder mobiel is. Daarom is ook een inhaalbeweging voor het herstel van de fiets- en voetpaden een van onze belangrijkste programmapunten”, besluit Emmily Talpe.

Volledige Open Ieper lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen:

 

Lijst Open Ieper
1. Emmily Talpe
2. Patrick Benoot
3. Ann-Sophie Himpe
4. Thijs Descamps
5. Diego Desmadryl
6. Isabelle Duquesne
7. Edouard Wallays
8. Joke Michiel
9. Danny Metsu
10. Sarah Bouton
11. Maja Konopka
12. Geert Depuydt
13. Deborah Neirynck
14. Sara Descamps
15. Pepijn Decoene
16. John Mollez
17. Marlies Dedecker
18. Gaetan Dumoulin
19. Yaron Dassonneville
20. Rani Devos
21. Henri Masquelin
22. Astrid Depuydt
23. Anneke Vanhee
24. Michel Werbrouck
25. Guido Allossery
26. Michelle Vanhove
27. Dorothée Leterme
28. Bernard Dumolein
29. Antoinette Verfaillie – Leroy
30. Roger Joye
31. Marc Clabau